De italienske borde til bordfodbold

Bordfodbold borde er ikke bare borde til bordfodbold! Det er noget de fleste spillere ikke tænker så mange dybe tanker om, når det kribler i deres fingre efter at tage det næste spil. Men rigtigt er det, at der findes forskellige typer af bordfodboldborde. Faktisk kan der skelnes imellem fire hovedtyper af fodboldborde på markedet i dag, og de kommer med hvert sit sæt af karakteristika. Et godt overblik over mange af de forskellige bordfodbold spilleborde kan fåes på en specialiseret hjemmesiden som Bordfodbolden.dk.

Således kan der skelnes imellem både franske, amerikanske, tyske og italienske fodboldborde. De franske borde kendetegnes ved at have spilleflader af linoleum og teleskopstænger, hvor plastikspillerne er fæstnet til. De amerikanske borde kan ofte genkendes ved at have designs, som er nærmest kasseformede foruden at have hele tre spillere på målmandsstangen. De tyske borde er karakteristiske ved at have meget hårde spilleflader, skrå hjørner på spillefladen, og gennemgående stænger. Og så er der de italienske borde til bordfodbold, og det er dem, som denne artikel handler om. Læs med nedenfor.

Karakteristika ved de italienske bordfodboldborde

De italienske fodboldborde er kendetegnet ved at anvende en glasplade som spilleflade. Typisk ligger glaspladen oven på et underlag, som er grønt og hvor fodboldbanens striber er tegnet op. Ofte ser man, at glasfladen på det italienske bord også er sandblæst. Glaspladen har det særtræk, at den nedsætter friktionen på spillefladen, når der sammenlignes med andre typer af spilleflader som træ og mere blødt linoleum. Derved bevæger bolden sig væsentligt hurtigere end på eksempelvis franske fodboldborde.

Et bord til bordfodbold fra italienske Garlando

Italienske borde kommer også ofte med plastikspillere, som er malet i karakteristiske røde henholdvis blå farver. Derudover er der mange italienske borde, hvor der ikke anvendes teleskopstænger til grebene, og stangen med plastikspillerne stikkes igennem et hul i siden af bordet og ud på den anden side. Typisk har de italienske bordfodboldborde også blot én målmand fæstnet til målmands-stangen i modsætning til nogle andre typer af borde, hvor det ikke er unormalt, at der faktisk er to eller tre!

På italienske borde spiller man også traditionelt med forholdsvis lette plastikbolde. Dette kombineret med den ret glatte spilleflade af glas påvirker spillestilen markant på det italienske bordfodboldbord. Når man spiller på et italiensk bord, så er det markant sværere at kontrollere bolden, end hvis man spillede på et bord med et blødere underlag af for eksempel linoleum.

Når det er sagt, så findes der også variationer i de italienske bordes design. Eksempelvis kan der fåes designerborde fra Teckell, som nærmest kan beskrives som rene kunstværker. Dette er borde, som kan være fremstillet af gennemsigtigt glas eller som er fremstillet af ædeltræ. Prisen er dog også derefter og ligger gerne på den helt forkerte side af 50.000 kroner.

Spillestilen på det italienske bord til bordfodbold

Spillestilen på de italienske borde er karakteriseret som værende “på reflekserne”, hvor det gerne er vigtigere at have hurtig reaktionsevne og præcision end at kunne spille strategisk. Spillestilen styres af de materialer, som indgår i bordenes design, navnligt glasfladen. Glasfladen gør det svært at manøvrere og holde bolden, hvilket forstærkes af de lette plastikbolde, som traditionelt anvendes. Det er dog ikke umuligt at lære, og de italienske fodboldborde er gradvist ved at vinde indpas blandt de mere professionelle spillere.

Når det er sagt, så har bordets karakteristika og den hurtige spillestil medført, at der er udviklet nye regler til at imødekomme den hurtige spillestil på de italienske borde. Blandt andet må man ikke spille bolden fra side til side langs en stang, og bolden må kun røres én gang af en spiller på én stang, før bolden skal spilles videre. Hvis bolden ikke er i bevægelse længere, må man ikke skyde den direkte på mål. Derudover skal bolden gives op igen, hvis den ikke længere er i bevægelse.

Be the first to comment on "De italienske borde til bordfodbold"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


De italienske borde til bordfodbold

af Troels Læs også: 3 min
0