Hvordan fjerner man kalk fra natursten?

disclaimer

 

nordisk-badevaerelse

Natursten som balsalt og granit, vinder mere og mere frem i badmiljøer i Skandinavien. Det smukke udseende samt dét at flisernes har struktur, gør klinker og fliser af natursten til et populært valg. Desværre kommer denne type overflade med en ulempe, som langt de færreste tænker over: Natursten er ikke særlig rengøringsvenlige.

Fliser og klinker af natursten tåler ikke stærk syre

Langt de fleste natursten, har et højt indhold af kalk og mineraler.

Som bekendt har mange geografiske områder i Danmark særdeles hårdt vand, hvilket har den betydning, at der over tid vil samles kalk på dine fliser på badeværelset.

Normalt ville man fjerne disse kalkbelægninger med en kalkfjerner baseret på stærk syre. Men som det ligger i navnet “kalkfjerner”, vil en syrebaseret kalkfjerne gå ind og fjerne/nedbryde kalken.

Og her begynder problemet at opstå…

Anvender du syrebaseret kalkfjerner på natursten som fx. basalt, granit, marmor eller travertin, er der nemlig en overvejende sandsynlighed for, at du ikke blot vil begynde at nedbryde overfladekalken, men også kalken der er bundet i dine klinker eller fliser.

Med andre ord risikerer du at fremprovokere en syreskade, hvis du anvender traditionel kalkfjerner på natursten. Du skal derfor være særlig påpasselig med ikke at anvende denne form for produkt på dit badeværelse. Når du først har lavet en syreskade, er skaden nemlig permanent.

Der er heldigvis råd for hvordan man fjerner kalk fra denne form for fliser.

Forebyg kalkaflejringer

Sagt ligeud er natursten lidt af en pestilens at holde rene, sammenlignet med syrefaste klinker som fx. porcelænsklinker.

Et godt råd i denne forbindelse, er at forsøge at begrænse mængden af kalk der når at sætte sig på fliserne. Dette kan gøres på to forskellige måder:

  1. Invester i et blødgøringsanlæg, som nedsætter kalkindholdet i dit hjem. På den måde vil langt mindre kalk finde vej til dine fliser.
  2. Vær grundig i forhold til at skrabe og tørre fliserne af, hver gang du har været i bad. Anvend eksempelvis en god vinduesskraber samt et gammelt håndklæde, til at skrabe og tørre vandet væk fra fliser og armatur.

Specielrengøringsmiddel og knofedt er vejen frem

Som et alternativ til almindelig kalkfjerner kan du anvende produktet HUMA Alkalisk “Afkalker”. Produktet er et alkalisk specielrengøringsmiddel, som er designet til rengøring af sårbare overflader som fx. natursten.

Produktet her virker anderledes end en kalkfjerner, da produktet ikke som sådan nedbryder kalken aktivt. I stedet går produktet ind og løsner såkaldt kalksæbe.

Kalksæbe er en kemisk forbindelse som opstår mellem sæbe fra eksempelvis din hud elelr shampoo og showergel, og så kalken fra vandet. Denne kemiske forbindelse er relativt hårdfør, og ikke sådan at slippe af med, hvis du udelukkende bruger universalrengøringsmiddel og andre lignede neutrale rengøringsmidler.

Da HUMA Alkalisk “Afkalker” ikke nedbryder kalk, men “blot” løsner kalksæbe, kræver det mere knofedt at fjerne kalk fra natursten, sammenlignet med hvis du skulle fjerne kalk med en almindelig syrebaseret kalkfjerner. Dette er dog et nødvendigt onde, når du har valgt natursten til dit badeværelse – alternativet er som førnævnt nemlig at få syreskader på sine fliser, hvilket du sandsynligvis ønsker at undgå.

Udover HUMA Alkalisk “Afkalker” kan du med fordel anvende en detaljebørste til rengøring af dine cementfuger, samt en Vileda Pur Aktiv-svamp til at skrubbe fliserne ind i. På den måde får du en bedre effekt af den brugsopløsning som du blander op.

Hvor køber jeg HUMA Alkalisk “Afkalker”?

Som nævnt er dette produkt et specielrengøringsmiddel, hvilket betyder at du ikke finder det i din lokale Bilka, Jem & Fix, Silvan eller Matas.

Du skal derfor forbi en professionel rengøringsgrossist, i dette tilfælde huma.dk.

Godt nok har HUMA ingen fysiske butikker rundt omkring i landet, men til gengæld sender virksomheden pakker fra blot 35,- til hele Danmark. Bor du i Hovedstadsområdet kan du endvidere anvende virksomhedens “click & collect”-løsning, og afhente din ordre i Ishøj, hvorved at du sparer fragten.

 

Be the first to comment on "Hvordan fjerner man kalk fra natursten?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hvordan fjerner man kalk fra natursten?

af Redaktionen 2 Læs også: 4 min
0