Jeg er blevet solbrændt. Hvad kan jeg gøre?

Vi kender alle det med at ønske en fin brun farve, så vi er klar til sommer. Men for nogle skal der ikke så meget til før man bliver rød og solskoldet, andre er bare uheldige en gang imellem.

Der findes forskellige former for solbrændthed: Der er den solbrændthed vi ønsker, som er den der gør os brune og pæne. Efter det hedder det ikke længere solbrændt, men solskoldet. Solskoldethed hører under begrebet “forbrændinger” og findes i 3 grader, alt efter hvor slemt det er.

Har du fået den pæne brune kulør og vil gerne gemme den, skal den holdes ved lige. Det kan let gøres ved at skrubbe hele kroppen 2-3 gange om ugen, når man er i bad, så de døde hudceller ikke gør huden grå og bleg, men man i stedet bliver ved med at være brun. Husk også at bruge en god fugtighedscreme bagefter, så man frisker hudcellerne op og holder huden elastisk og smidig.

1. grads forbrænding

En 1. grads forbrænding efter at have været i solen viser sig ved at huden bliver rød på de ramte områder og bliver meget ømt både ved berøring og udstrækning af huden.
Den milde grad af forbrænding kan ikke fjernes men den kan lindres ved en række simple ting:
– Ophold dig ikke i solen indtil den røde farve og ømhed er væk
– Drik rigeligt med væske, da kroppen kræver væske for at kunne hele huden igen
– Brug en aftersun-lotion eller en almindelig fugtighedscreme med højt fedtindhold, men anvend ikke dem der indeholder parfume eller farvestoffer
– Tag kølige bade uden brug af sæbe, bare fordi det lindrer og er behageligt på den forbrændte hud og husk at smøre dig ind i fugtighedscreme bagefter
– Tag eventuelt en smertestillende hvis det er nødvendigt

2. grads forbrænding

Det der kendetegner en 2. grads forbrænding er tilstedeværelsen af vabler og væskeansamlinger på overfladen af den forbrændte hud. Ved 2. grads forbrændinger eller alvorlige tilfælde af 1. grads forbrændinger bør man søge læge.
Fra man bliver forbrændt og til man kommer til lægen skal det forbrændte område holdes kort. Det gøres lettest ved at tage et køligt bad (cirka 20 grader) eller holde det brændte område i koldt vand, helst i mere end en halv time.
Efter en lille uges tid hvor forbrændingen har fortaget sig, kan man behandle det som en 1. grads forbrænding, men før det bør man kontakte egen læge.

Desværre er det meget begrænset, hvad din læge kan gøre for dig. Der findes ingen magisk metode der kan afhjælpe symptomerne. Din læge vil som regel bare undersøge, hvorvidt du er i nærheden af en 3 grads forbrænding der er MEGET kritisk for dit helbred, eller hvorvidt du “kun” er på en 2 grads forbrænding. En 2 grads forbrænding kan ikke heles, men du kan tage smertestillende medicin.

Jeg har selv været ude i en 2 grads forbrænding og kan først og fremmest stå inde for, at det er ekstremt smertefuldt, men ikke nok med det, så bliver din hud aldrig pæn igen. Jeg har fået permanente pigment ændringer på skuldrene og huden er heller ikke længere glat som før. Brug for gud skyld solcreme. Du opdager ikke du er ved at blive forbrændt. Når du ser det er det for sent.

3. grads forbrænding

Det er yderst ualmindeligt at man får 3. grads forbrændinger af at opholde sig i solen. Kendetegnene ved den type af forbrænding er at huden er totalt skadet, oftest med beskadigelse af underliggende væv og nervebaner.
Har du fået en så voldsom forbrænding skal du ringe til alarmcentralen, da det kan være yderst farligt for helbredet og for kroppens funktioner hvis det ikke bliver behandlet korrekt.
Er du i tvivl om hvor galt du er blevet solskoldet, kan du altid kontakte egen læge eller tage på skadestuen, hvor de kan vurdere hvor slemt det er.

Et godt råd herfra, er at du ALTID bruger solcreme. Jeg er selv nødt til at bruge en faktor 50 solcreme for ikke at ødelægge min hud yderligere, der hvor jeg har haft en 2 grads forbrænding. Med andre ord bliver jeg aldrig lækker solbrun at se på igen og mine chancer for at udvikle hud- og modermærkekræft er meget større nu end før.

Be the first to comment on "Jeg er blevet solbrændt. Hvad kan jeg gøre?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Jeg er blevet solbrændt. Hvad kan jeg gøre?

af zretty Læs også: 4 min
0