Mindmap
Hvis du har brug for at huske noget bedre eller for et bedre overblik over et problem er mindmapping en god metode. Ved mindmapping laves der et slags huskekort i stedet for at skrive noter på den traditionelle måde bliver der til at lave et mindmap brugt farver, billeder og tekst der tilsammen danner et mønster.
Mindmaps kan bruges til alt – studiebrug, arbejde, privatliv osv. Hvis du f. eks. skal lave et oplæg på dit arbejde er mindmapping en god metode til at sikre dig at huske alt fordi det skaber et bedre overblik over om man har det hele med.
Det der gør et mindmap bedre end almindelige noter er at det gør det nemmere at strukturere det man skal huske eller skabe et overblik over og at et mindmap laver anderledes forbindelser i hjernen. Du vil sandsynligvis opleve at de første par gange du bruger et mindmap vil metoden måske ikke give mening – men det er kun i starten. Efter nogle gange vil du forstå metoden og få stor gavn af det.
Søvn
En af de væsentligste ting du kan gøre for at huske bedre er at kigge på om du sover godt. Søvn spiller en stor rolle for at kunne huske hvad du har lært i løbet af en dag.
Hjernen har brug for at bearbejde alt den lærer og alle de indtryk den får i løbet af en dag og det gør den når vi sover. Hvis hjernen ikke får mulighed for at bearbejde hvad den har lært kan den heller ikke huske hvad den har lært og søvn er derfor et af de første trin for at huske bedre.
Men at få en bedre søvn kan godt kræve mere end hvad man umiddelbart tænker det handler både om at sove længe nok men også at sove godt!
De fleste af os har brug for 7-8 timers søvn hver nat. Der er selvfølgelig nogle der har brug for mere eller mindre, men som udgangspunkt siger vi 8 timer.
Men det er mindst ligeså vigtigt at du sover godt. Du kan gøre meget for at få en god søvn:
- Sørg for gode søvnomgivelser
- Undgå bagbelysning fra skærme
- Slå mobilen fra og undgå afbrydelser
En anden måde at ændre søvnen på kan gøres ved at powernappe, ved powernapping kan hjernen være klar til at huske nye ting efter en kort pause.
Du kan læse meget mere om alle de punkter der er nævnt her og endnu mere om god søvn i bogen Få12.
Spis det rigtige
En vigtig kost er selvfølgelig også vigtig. Du kan spise nogle bestemte fødevarer der skulle have positiv effekt på hukommelsen.
Først og fremmest er det vigtigt at spise en sund og varieret kost. Spis gerne masser af nødder, fisk, æg, bær, frugt og grøntsager.
Æg er bevist at skulle hjælpe på børns indlæringsevne, hvis det spises under graviditeten. Det skyldes at æg indeholder cholin der er en del af B-vitaminerne. Det er også vist at cholin har en positiv effekt på børn, gravides og ældres langtidshukommelse.
En undersøgelse har vist at mange E-vitaminer er effektive mod kognitiv tilbagegang. E-vitamin kan findes i mange fødevarer her i blandt nødder, asparges, æg, brune ris og fuldkorn.
Brune ris har samtidig det højeste indhold af B6-vitamin. B6-vitamin sammen med B12vitamin og folinsyre er kendt for at reducere indholdet af homocystein i blodet. Mindre homocystein mindsker risikoen for slagtilfælde, Alzheimer sygdom og kognitiv svækkelse.
Noget så simpelt som duften af rosmarin har vist sig at kunne styrke fremtidig hukommelse – fremtidig hukommelse er f. eks. at huske ting som at købe en gave eller at hente en pakke.
Noget andet der er bevist er at blåbær kan reducere aldersrelateret hukommelsestab og kognitiv tilbagegang.
Be the first to comment on "3 tips til at huske bedre"