Er det tid til at omlægge dit lån?

Så godt som alle danske husejere sidder med enten et realkreditlån – eller et realkreditlån og et banklån i en skøn forening.

For mange er der tale om et lån, der er blevet indgået for mange år tilbage. År tilbage, hvor renten og omstændighederne måske var en anden i dag. Det betyder, der kan være mange penge at spare ved at omlægge lånet til de nye og fastforrentede lån.

En låneomlægning kan koste lidt på det korte sigt, men til gengæld være med til at spare 15-30.000 kroner i den lange ende på lånet, hvis udført korrekt. Du kan læse mere om omlægning af dit realkreditlån her – og mere herunder.

Gode renter lige nu

I 2015 har der indtil nu været gunstige vilkår i forhold til at lægge dit lån om.

Da Nationalbanken gerne vil sætte mere gang i økonomien kan bankerne lige nu låne penge til lave renter – lave renter, der ultimativt kommer dig til gode. Især de fleksible lån har vist sig attraktive, mens de fastforrenterede og mere sikre lån forhåbentligt snart vil opleve en renæssance.

Er det år siden, du har optaget dit lån, kan det være sket under helt andre forhold end i dag – og med skiftende forhold kan du være heldig, at du i dag kan få væsentligt bedre renter.

Energirenoveret huset?

photodune-204073-man-working-on-roof-installing-rails-for-solar-panels-s

Hvis du har energirenoveret dit hus – fx i form af opstilling af solceller, loftisolering eller noget helt tredje har du mulighed for at få en ny vurdering af dit hus.

Dit hus er nu mere værd, fordi at du har investeret i energien og dine løbende omkostninger til huset derfor er faldet.

Du kan lade denne værdistigning modsvare sig i højere vurdering, således at en højere del af dit lån kan lægges om til det noget billigere realkreditlån kontra et almindeligt banklån.

Også hvis du har lavet anden investering i dit hus som udbygning eller renovering kan du få fornyet vurderingen af dit hus – og derved også den værdi, du kan basere dit lån ud fra. Hvis du vælger at energirenovere for at spare penge på den løbende varmeregning skal du også sikre dit et lavere renteniveau for dit lån, da bankens sikkerhed stiger.

Invester din friværdi

photodune-3989595-tax-xs

Hvis du har en stor friværdi og et snart afbetalt lån, således at en omlægning på grund af de tilhørende gebyrer slet ikke kan betale sig, er det i stedet en mulighed at investere din friværdi.

Friværdien i dit hus forrenter sig ikke. I bedste fald mister du ikke penge på at have dem stående i huset, men da Danmark generelt har inflation og ikke deflation bliver dine penge mindre værd hver eneste år.

Det kan du modvirke ved hjælp af investering.

Du kan tage et lån i din friværdi og placere det fx i ejendomsinvestering eller i aktier.

Des ældre du er, des mindre risikobetonet investering bør du vælge. Med ejendomsinvestering er det ret ligetil at opnå en forretning på 8-12 %, selv når andre laver arbejdet og du kan låne i form af et realkreditlån til væsentligt mindre. Du kan også vælge de så godt som sikre obligationer i fx Danmark, men her er renten nede på omkring 2-3 % og det kan derfor næppe svare sig i forhold til dit lån. Statsobligationer i Grækenland giver til gengæld en god rente lige nu.

Aktieinvestering giver historisk et bedre afkast med tiden end alle andre investeringsformer. Men det kræver, at du kan være i spillet i lang tid, for du kan ramme aktiemarkedet hvor det er på vej ned. Det kræver is i maven at være med her. Som ældre person bør du vælge de mere sikre investeringer, hvor det mulige afkast måske er mindre, men risikoprofilen tilsvarende mindre.

Be the first to comment on "Er det tid til at omlægge dit lån?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Er det tid til at omlægge dit lån?

af Kongepyton Læs også: 3 min
0