Imago Parterapi – Hvad er det?

Du har måske hørt om Imago parterapi, men du ved ikke helt hvad det er? eller hvordan det skiller sig ud fra andre former for terapi? I denne artikel vil jeg forklare dig hvad Imago terapi er, hvordan det kan hjælpe dig til en bedre hverdag.

Hvad er Imago parterapi?

Imago betyder på latinsk billede, og imago henviser til de psykiske billeder vi har med fra vores barndom. Altså vores tidligere erfaringer, følelser og forestillinger vi har taget som normer fra vores omsorgspersoner.

Imago terapi har sine grundsten i normal terapi form, som bruges til menneskelige relationer. Gennem en styret samtale med en terapeut, prøver terapeuten at skabe en mulighed for at udvikle den åndelige, følelsesmæssige og lidenskabelige dimension i forhold til et andet menneske. Man bruger derfor typisk imago terapi som en form for parterapi. Dette gør fordi man skal arbejde på at kunne forstå modpartens forståelse og accept af forskellighed og ikke mindst ligheder.

Imago Parterapis oprindelse

Imago terapi blev udviklet af ægteparret Helen Lakelly Hunt og Harville Hendrix i USA i 80’erne med deres egne og andres erfaringen inden for parterapi. Helen og Harville havde sammenlagt erfaring med flere tusindvis af par og de havde “rådgivet” igennem deres tid som terapeuter. De kom frem til resultat der i dag hedder Imago Terapi. Teorierne bag er bygget på en syntese og udvidelse af interpersonelle indsigter med udgangspunkt i de mest anerkendte psykologiske teorier. Udover at det er populært som parterapi kan det også benyttes børn og familie, og ikke mindst arbejdspladsen. Da det hele faktisk handler om, hvordan man bedst kan relatere med andre, samtidig hvordan man kommunikere bedst med dem.

Hvordan foregår Imago Parterapi?

Det foregår ved at du sidder med din partner overfor hinanden med øjekontakt. Der skiftes i til at være den der snakker og til den der lytter. Det er vigtigt at når du som “sender” at du bliver på en banehalvdel ved at tale om de oplevelser du har haft med din partner og hvordan det får påvirker dig følelsesmæssigt. Her det vigtigt at du ikke er kritisk eller negativ overfor din partner, fordi dette skal ikke være en session hvor i sviner hinanden til, men at fortælle om jeres følelser, og hvordan i oplever hinandens kommunikation.

Som “lytter” er det vigtigt at du forstår hvad din partner siger, uden at anklage personen. Det er vigtigt at du kan sætte dig ind i personens tankegang, og du skal agere nysgerrig. Det er ekstremt vigtigt at når du har rollen som “lytter” at du ikke forsvarer dig selv, eller anfægter hvad din partner siger, fordi så ryger hele pointen med denne terapi.

 

Grundesserne i Imago

Grundessenserne  i Imago parterapi er nemlig Nysgerrig lytning, spejling, opsummering, empati og validering

Nysgerrig lytning går ud på at du virker interesseret i hvad din partner sige, og lytter aktivt med.

Spejling går ud på at du kan gentage det din partner har fortalt, uden at lave om på historien.

Validering måske det vigtigste element. Det går ud på at du kan fortælle din partner at hvad han siger giver mening, og du har forstået gyldigheden/budskabet.

Empati, at kunne relatere til din partners følelser og perspektiv.

 

Hvad kan du du bruge Imago til?

Du kan bruge imago til at udvikle din relation til andre. Det kan både være din partner, din familie eller din arbejdsplads. Imago er effektiv i stort set alle sammenhæng, da det hele går ud på hvordan du relatere til ting, i form af din tankegang og kommunikation. Det er faktisk blevet populært at bruge det i både offentlige og private virksomheder, da det skaber en bedre arbejdsgang

Læs flere nyheder på erhvervsmedie.dk

Be the first to comment on "Imago Parterapi – Hvad er det?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Imago Parterapi – Hvad er det?

af aspekto Læs også: 3 min
0