Den ultimative guide til vaskesymboler for begyndere

people-2590564_1280Foto: Pixabay

Er du en af dem, som er forvirret over de mange vaskesymboler på vaskemærket i tøjet? Så fortvivl ikke længere, for her får du den ultimative guide til vaskesymboler for begyndere.

Du har måske været vant til, at din mor vasker tøjet for dig, men nu er du flyttet hjemmefra og står alene med vasketøjet for første gang. Og har man investeret en pæn sum i noget lækkert mærketøj, er det ikke fedt, hvis den hvide Hugo Boss-trøje pludselig er lyserød. Er skaden sket så er det jo heldigvis blevet poulært med pink.

Det er den tidligere fodboldspiller og nuværende klubejer David Beckham et godt eksempel på. Fodbold- og modeikonet Beckham har aldrig været bange for at eksperimentere med sin stil som har inkluderet lyserøde t-shirts.  Selv Beckhams tidligere succesfulde klub Manchester United, der dog med Premier League odds 9.00 i dag ikke er så succesfulde og heller ikke spås mange chancer for at ende i top 4 af ligaen, har taget den lyserøde farve til sig ved at have haft en udebanetrøje i samme farve.  Men medmindre det er intentionen at gå i Beckhams eller Manchester United fodspor og go all pink, bør du dog sætte dig ind i, hvad de forskellige vaskesymboler betyder, og derfor forklarer vi dig her, hvordan du sorterer dit vasketøj i forhold til disse.

1024px-laundry_symbol_for_multiple_countries Laundry symbol for multiple countries af Roland Russwurm [CC BY-SA 4.0]

De forskellige grader

Først og fremmest er der de forskellige grader (30, 40, 60 C osv.), som angiver, hvor høj en temperatur, dit tøj kan tåle. En streg under vaskesymbolet angiver, at tøjet skal vaskes på et skåneprogram uden for mange tromlebevægelser, og to streger betyder, at det skal vaskes ekstra skånsomt. En hånd i vandet er et håndvasksymbol, og er der en streg over symbolet, må tøjet slet ikke vaskes.

Symboler for tørring

De firkantede symboler angiver, hvordan tøjet må tørres. En prik i en cirkel angiver, at tøjet må tørres ved lav temperatur i tørretumbler, mens to prikker betyder almindelig temperatur. Er der kryds over, må tøjet ikke tørres i tørretumbler. Ved en streg over firkanten skal tøjet tørres liggende, og en lodret streg betyder, at tøjet skal dryptørre. Er der en diagonal streg i hjørnet, skal tøjet tørres i skyggen.

Kemisk rens

Kemisk rens må kun udføres af renseriet, så bogstaverne F, W og P er anvisninger til dem om, hvilken type væske de skal bruge.

Blegning

En trekant angiver, hvordan man skal blege sit tøj, hvis det er nødvendigt. En hvid trekant betyder, at blegemidler er tilladt, en trekant med diagonale streger betyder, at man må blege uden klor og et kryds over er lig med nul blegning.

Strygetøj

Strygejernet er blandt de mest indlysende af symbolerne og angiver, hvordan du må stryge. En prik i strygejernet betyder strygning under 110 C, og at behandling med damp helst skal undgås. To prikker er op til 150 C, tre prikker op til 200 C og et kryds over betyder, at strygning og behandling med damp bør undgås.

Med denne guide skulle du være klar til at vaske dit dyre tøj uden at ødelægge materialet eller at farven forsvinder eller bliver uønsket lyserødt.

Be the first to comment on "Den ultimative guide til vaskesymboler for begyndere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Den ultimative guide til vaskesymboler for begyndere

af Peter77 Læs også: 3 min
0