Inspiration til køkkenet: 3 ting, du ikke har spist før

Mad kan meget nemt blive det samme hver dag – og så ender vi med bare at spise en gang havregryn foran fjernsynet eller computeren.

Men mad kan være meget mere end det. Især hvis du prøver nogle nye og spændende ting; udvider din horisont inden for, hvad der er gastronomi i din verden.

At bruge tid sammen med familie og venner omkring middagsbordet betyder meget for, hvor glad du er som menneske og hvor tætte bånd du har med de mennesker omkring dig. Den amerikanske forfatter Tim Ferris går endda så langt som at sige, at du minimum en gang om ugen bør bruge 4 timer på middag sammen med venner.

Maden kan blive dit centrum for gode oplevelser. Her får du et par gode idéer til, hvad du kan spise, når du har venner på besøg.

Vegansk mad

photodune-6289863-eggs-in-basket-xs

Den veganske tanke er en tand længere ud af vejen end den vegetariske. Vegetarer spiser ikke dyr, mens veganere ikke spiser produkter af dyr – det vil sige ingen mælk, æg og så videre.

Det kan give nogle udfordringer – men det er også en spændende genre at prøve kræfter med.

Der findes mange blogs inden for vegansk mad online – herunder jegveganer.dk.

Soja og tofu giver mange muligheder og det er sjovt at prøve noget nyt. Prøv fx pitabrød med tofu-baseret fyld, du kan få til at smage af det meste med buillon.

Det er vegansk, sundt (indeholder næsten kun kulhydrater og protein), smager godt og giver god miljøsamvittighed.

Se bl.a. de forskellige Facebook-grupper for veganere, hvis du gerne vil inspireres til at spise mere vegansk.

Glutenfri mad

Få tusinde danskere lider af cøliaki – det vil sige intolerans over for gluten.

Men endnu flere kunne sagtens få gavn af lidt mindre gluten i deres kost.

For mange danskere knyttes gluten sammen med en følelse af at være oppustet, træt og manglende energi. Prøv at lave glutenfri mad en aften sammen med venner og familie og se, hvordan du har det bagefter.

Gluten giver dig mulighed for at eksperimentere lidt med maden, da fx pasta, hvidt brød og ris ikke længere er muligt. Du kan se en oversigt over glutenfri mad her til inspiration. Det er ikke så meget dyrere at lave glutenfri mad i forhold til almindelig mad – det store trick ligger i lige at lære, hvilke typer af mad, du ikke kan inkludere i kosten, når du gerne vil leve med lidt mindre gluten i kosten.

Raw food

photodune-2408063-homemade-bread-with-raisins-and-nuts-xs (1)

Du må ikke spise mad, der er varmet op til mere end kropstemperatur – det vil sige omkring 37 grader.

Det er tanken bag raw food.

Du spiser mad som vores forfædre spiste det, det vil sige mange nødder, bælgplanter, surdejsbrød og så videre.

Du skal prøve raw food fordi det er spændende at spise mad, der ikke er forberedt, som du er vant til. Raw food er lig med en række begrænsninger i forhold til, hvad du kan spise, men det er også spændende at prøve nogle nye ting.

Du kan ligeledes finde en oversigt over raw food her.

Raw food er enormt besværligt at leve med over en længere periode – men det er en sjov mulighed, hvis du bare lige skal prøve lidt alternativ mad sammen med et par venner. Raw food er tit meget rig på protein og kulhydrater på ellers små mængder af mad og kan således være meget sundt – men kun i små doser, da du har brug for en varieret kost for at få alle de nødvendige vitaminer og mineraler, du har brug for, når du skal fungere optimalt.

Be the first to comment on "Inspiration til køkkenet: 3 ting, du ikke har spist før"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Mad

Inspiration til køkkenet: 3 ting, du ikke har spist før

af Kongepyton Læs også: 3 min
0